Cildinizi Melazmadan Koruyun
Melazma, ciltte (genellikle yanaklar, burun, alın, çene üst dudakta) kahverengi veya gri-kahverengi lekelerin oluştuğu bir cilt sorunudur. Ayrıca boyun gibi güneş ışığına daha fazla maruz kalan vücut bölgelerinde de gelişir.
Melazmanın Nedeni
Melazma, erkeklerin cildine göre kadınlarda daha fazla gelişir. Genellikle Kuzey Amerika, Asya, Orta Doğu, Akdeniz vb. bölgelerden koyu tenli kişilerde görülür. Melazma geçirmiş kan akrabası olan kişilerde de Melasma olma olasılığı çok daha fazladır.
Melazmaya neyin neden olduğu henüz net değil. Uzmanlara göre, çoğunlukla cildin renk veren hücreleri (melanositler) çok fazla renk ürettiğinde ortaya çıkar. Bu nedenle, ten rengi yüksek olan insanlar, oldukça aktif melanositler nedeniyle melazmaya daha yatkındır.
Melazma Tetikleyicileri
Güneşe maruz kalma
Güneşten gelen UV (Ultraviyole) ışığı melanositleri besler. Aslında, az miktarda güneş ışığı bile melazma geliştirebilir.
Hormonlarda bir değişiklik
Melazma hamile kadınlarda ortaya çıktığında Kloazma/Gebelik maskesi olarak bilinir. Hormonlarda değişiklik getiren ilaçları tüketmek de Melazma oluşturabilir.
Makyaj malzemeleri
Hassas ciltler için uygun olmayan cilt bakım ürünleri de melazma oluşturabilir ve daha da kötüleştirebilir.
Tanı, Tedavi ve Sonuç;
Melazmanın cildi ne kadar etkilediğini kontrol etmek için dermatologlar tarafından ahşabın ışığı adı verilen bir cihaz kullanılır. Aksi takdirde, çoğu dermatolog hastaları cilde bakarak teşhis edebilir.
Bazen melazma başka bir cilt durumu gibi görünebilir ve sağlıklı bir cilt ile melazma cildi arasında ayrım yapmada bir sorun geliştirebilir. Buna hükmetmek için dermatologların bir miktar cildi çıkarmaları ve üzerinde testler yapmaları gerekebilir.
Genellikle melazma hamile kadınlarda ve doğum kontrol hapı kullananlarda gelişir. Bu durumlarda, bebeği doğurduktan sonra kendi kendine kaybolur veya doğum kontrol haplarını almayı bırakır.
Ancak bazı insanlarda bir yıl hatta bir ömür boyu bile kalır. Eğer geçmezse, mevcut olan birkaç tedavi vardır; Hidrokinon, Tretinoin veya Kortikosteroidler. Topikal ilaçlar kullandıktan sonra bile melazma kaybolmuyorsa, kimyasal peeling, Mikrodermabrazyon ve dermabrazyon içeren bir prosedür mevcuttur. Düzgün yürütülmezse yeni cilt sorunları ortaya çıksa da, aşağıdaki gibi faktörleri korumak; cilt tipi vb.
Tedaviler bazen sağlık sorunları geliştirmek gibi yan etkilerle birlikte gelir. Bu nedenle, ilacı kullanmadan önce olası yan etkiler hakkında bir dermatoloğa danışmalısınız.
NOT:Melazma tedavisi sonrasında bu sorunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, en kısa sürede dermatoloğunuza başvurun; cilt tahrişi, ciltte koyulaşma veya ciltle ilgili diğer sorunlar.
Sonuç
Melazmalı hastaların çoğu tedaviden sonra iyi bir sonuca sahiptir. Tedaviden sonra dermatoloğun tavsiyelerine uymak, tekrarlamaması ve dolayısıyla cildin yan etkilerinden korunması için çok önemlidir.
Melazmanız kaybolduktan sonra, bakım tedavisi olarak bilinen cildinizi tedavi etmeye devam etmeniz gerekebilir. Melazmanın tekrarlamasını önleyebilir.
Korunmak İçin İpuçları
- Güneş kremi kullanın
- Yaz aylarında dışarı çıkarken geniş kenarlı şapka giyin
- Cilt bakım ürünlerini nazikçe seçin
- Ağdadan kaçının
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...