Sakal ve Bıyık Dökülmesi Neden Olur? Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sakal dökülmesi, erkekler için büyük bir sorundur. Sakal ve bıyık,erkeklerin kendi tarzını ve stilini tamamlayabilmesi ve fiziksel görünümünü tamamlayabilmesi için gereken unsurlar arasında yer alır. Saçkıran ve tik gibi hastalıklar, sakal ve bıyık dökülmesi sorununa neden olsa da, bölgeye alınan darbeler sonucunda oluşan yaralarda dökülmeye neden olabilir.
Sakal dökülmesi sebepleri ve sakal dökülmesi tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için okumaya devam edin.
Sakal Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?
Sakal dökülmesi sebepleri hakkında yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler şu şekildedir;
1- Saçkıran (Allopeciaareata)
Saçkıran tıp dilindeki adıyla Allopeciaareata, halk arasında bıyık kıran ya da sakal kıran olarak bilinse de aslında saçkıran hastalığı adı altında toplanır. Dökülen sakal, psikolojik bozukluklar sonucunda meydana gelen strese bağlı olarak açıklasalar da nedeni pek bilinmemektedir.
Bu rahatsızlık, saçlarda olduğu gibi sakal ve bıyıklarda da aynı şekilde görülür. Sakal tüyleri tek tek dökülme yerine daire şeklinde ve birden dökülür. Dökülen kılların kendiliğinden çıkma ihtimali yüksek olsa da bazen hiç çıkmaya da bilir. Dökülen ve bir daha çıkmayan bölgelerde sakal ekimi yaparak, bu sorunu halletmek mümkündür.
2- Alışkanlıklarda Meydana Gelen Dökülmeler (Tik)
Alışkanlıklar sonucunda dökülme meydana geldiğinde bu tıp dilinde obsesifkoplesif olarak tanımlanır. Kişinin sürekli sakalıyla oynaması-yolması, sakal köküne zarar verir. Bu da bölgede kılın dökülmesine ve bir daha çıkmamasına neden olur. Bölgede tekrardan sakalın çıkması için sakal ekimi yapılmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki, sakal ekimi yapmadan önce, kişinin bu gülten kurtulması gerekir. Aksi halde yapılan ekim boşuna olur.
3- Deri İltihaplanması
Sakal ve bıyık bölgelerinde oluşan iltihaplanma, sakal dökülmesine neden olabilir. Ayrıca ergenlik döneminde deride meydana gelen iltihaplanma kişinin kıl köküne zarar vererek, sakalın çıkmamasına bile neden olabilir.
İltihaplanma yüzünden çıkmayan ya da iltihaplanma sonucunda dökülen sakal ve bıyık sorunu, ekim işlemi ile giderilebilir. Sakal ve bıyık ekimi için alanında uzman kişiler ve teknik bakımından donanımlı mekanlar tercih edilmelidir.
Sakal Dökülmesi Tedavisi
Sakal dökülmesi tedavisi için binlerce insan araştırma yapmaktadır. Kimisi kulaktan dolma bilgiler ile yanı koymakta ve kendisine tedavi uygulamaktadır. Bu kesinlikle yanlış birşey. Sadece sakal ve bıyık için değil, herhangi bir rahatsızlıkta bile yapılmaması gereken bir şeydir. Herhangi bir rahatsızlık için ilk önce alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmeli ve teşhis konulmalıdır. Daha sonra doktorunuz size, gerekli olan tedavi yöntemini uygulamaya başlar ve ilaçla tedavi gerekiyorsa, ilaç yazar.
Sakal Dökülmesine Hangi İlaç İyi Gelir?
Sakal dökülmesi için ilaç alırken mutlaka doktorunuza başvurunuz. Strese bağlı dökülmeler meydana geliyorsa ve bunu tedavi edecek ilaç varsa, doktorunuz muhakkak reçetenize yazar. Sakal dökülmesini engelleyen ya da dökülmüş bölgeler için tedavi edecek bir ilaç yoksa, zaten doktorunuz size sakal ve bıyık ekimi tavsiyesinde bulunur.
Sakal ve Bıyık Ekimi Nasıl Yapılır?
Sakal ve bıyık ekiminde de tıpkı saç ekiminde uygulanan yöntemler kullanılmaktadır. Enseden alınan donör kıllar, sakal ve bıyık bölgesinde bulunan boş alanlara lokal anestezi uygulanarak enjekte edilir. Sakal ve bıyık ekimi süresi ve süreci ise tamamen tedavinin gerekliliğine bağlı olarak değişir.
Sakal Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Sakal bırakarak kendilerine tarz yaratan erkekler soruyor, Sakal dökülmesi nasıl engellenir? Sakal dökülmesini engellemek ya da dökülme süresini uzatmak için yapılması gerekenler şunlardır;
- Sakal köklerinin sürekli canlı durması için, zeytin yağı ya da sakal bakım ürünleri ile masaj yapmak,
- A, C ve E vitaminleri alarak, sakal köklerinin güçlenmesini sağlamak,
- Sürekli taramak ve köklerine kadar temiz tutmak,
- Sakallarda erken beyazlama ve dökülme olmaması için stresten uzak durmak,
- Sakal bakımı için uzman hekimlere başvurmak,
- Sakal bölgesinde meydana gelen iltihaplanmalar vb. Durumlar için cilt doktorundan randevu almak,
Evde Sakal Serumu Nasıl Yapılır?
Evde sakal serumu yapmak sanıldığı kadar zor bir iş değil. Evde bulunana malzemeler ile kendinize basit ama etkili bir serum yaparak, sakalınızın daha gür, canlı ve güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Sakal serumu yapmak için sadece zeytinyağı kullanabileceğiniz gibi sarımsak tozu ile birlikte karıştırarak da kullanabilirsiniz. Bu karışımı haftada 1-2 defa uygulayarak, sakalınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu serumu sakalınıza uygulamadan önce, sakal temizliğini yapınız. Sakal temizliğini yaptıktan sonra serumu, sakalınıza masaj uygular gibi uygulayınız.
Sakal dökülmesi ya da bıyık dökülme gibi sorunlarla karşı karşıya iseniz, yukarıda değindiğimiz yöntemler ile dökülmeyi engelleyebilir ya da dökülen bölgelere ekim işlemi uygulayabilirsiniz.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...