Kalp, insan sağlığı açısından hayati öneme sahip organlarından biridir. Dünya genelinde belirli yaş ortalamalarında en çok göze çarpan rahatsızlıkların başında da kalp hastalıkları ön plana çıkmaktadır. Tedavi edilmeyen kalphastalıkları ise bireylerin yaşam kalitesini düşürmekte ve ani ölümler ile sonuçlanabilmektedir. Kalp hastalıklarının tedavisinde ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Açık Kalp Ameliyatı Nedir?
Açık kalp ameliyatı esnasında göğüs kemiği kemiğine kesi atılarak açılır daha sonrasında bölgeye akciğer ve kalbi desteklemek amaçlı cihaz takılması söz konusu olmaktadır. Bu cerrahi operasyon koroner arter hastalıklarına sahip olan bireylerin tedavisinde en çok başvurulan yöntemlerden biridir.
Açık Kalp Ameliyatı;
- Kalp delikleri,
- Doğuştan gelen bir takım kalp problemleri,
- Kalp kapakçığında darlık görülmesi,
- Kalp yetmezliği,
- Kalp ritim bozuklukları,
- Atardamarda meydana gelen yırtılmalar, balonlaşma ve deformasyon,
- Kalp bölgesinde tespit edilmiş olan tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Açık kalp ameliyatı öncesinde kalp rahatsızlığının tespit edilmiş olması büyük önem arz etmektedir. Tanısı konan hastadan ilgili doktor farklı tetkikler isteyebilmektedir. İşlem öncesinde varsa kullanılmakta olan ilaçların listesi doktora doğru olarak verilmesi gerekmektedir. Hekim hastaya ameliyat öncesi yapılması gerekenler hakkında bilgi vermeli daha sonrasında ise hastanın belirtilen süreçte hastaneye yatış işlemi gerçekleştirilmelidir.
Ameliyata hazırlanmış olan hasta ameliyathaneye alınır ve genel anestezi uygulanır. Açıkkalpameliyatı yaklaşık olarak 3-4 saat kadar bir sürede tamamlanmaktadır. Bu esnada hastanın durumuna göre kalbe cihaz takılarak veya kalp çalışır durumdayken müdahale işlemi gerçekleştirilir. Ameliyatı tamamlanan hasta solunum cihazlarına bağlı bir şekilde uyanma odasına alınmaktadır. Genellikle hastalar aksi bir durum söz konusu olmadığı takdirde 4 ile 6 saat arasında uyanmaktadırlar.
Açık Kalp Ameliyatı Öncesinde Süreç Nasıl İşler?
Açık kalp ameliyatı öncesihastanın öyküsü alınmaktadır. Daha önceki dönemlerde geçirmiş olduğu rahatsızlıklar ve mevcut rahatsızlıklar hekime mutlaka bildirilmelidir. Hastada şeker, tansiyon, akciğer hastalıkları, damar tıkanıklıkları gibi rahatsızlıklar varsa durum değerlendirmesi yapılır. Solunum sıkıntısı yaşanmaması açısından solunum kapasitesi ölçümü gerçekleştirilir. Enfeksiyon söz konusu ise öncelikli olarak buna uygun tedavi yöntemlerine başvurulur.
Ameliyat öncesi tüm risk faktörlerine karşı önlem alınmalı ve bunlara göre ameliyat planlaması gerçekleştirilmelidir. Kan ihtiyacı olabilmesi sebebi ile hastanın kan grubunun kontrolü sağlanmalı ve gerekli olan kanın temin edilmesi gerekmektedir.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Açık kalp ameliyatı sonrasında hastaların çoğu bir haftalık hastane gözetiminin ardında taburcu edilmektedir. Hasta eve çıktığı andan itibaren dikkat etmesi gereken en önemli olgu verilen enfeksiyon riskidir. Kalp ameliyatı yapılan bölgenin özellikle steril edilmesi büyük önem arz etmektedir. Hasta sürekli olarak nefes egzersizleri yapmalı ve akciğerlerde yer alan balgamın öksürük yolu ile atılmasını sağlamalıdır.
Beslenme ameliyat sonrasında dengeli bir şekilde gerçekleştirilmeli ilk dönemlerde katı gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Yürümek açık kalp ameliyatı sonrasında en çok tavsiye edilen egzersizler arasında yer almaktadır. Zira vücudu zorlamadan yapılan hareketler vücutta ödem oluşmasını engelleyecek ve hastanın iyileşme sürecine olumlu bir şekilde yansıyacaktır.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...