Afet durumunda farkındalık, afet sonrasında insanların olası tehlikeleri ve afetle mücadelede gereken önlemleri anlamalarına olanak tanır. Bu farkındalık, insanların afet risklerini değerlendirmelerine, önceden tedbir almalarına ve afet esnasında daha iyi mücadele etmelerine yardımcı olur.
Afetlerin ilk 72 saati
Afet, büyük zararlara yol açan, deprem, su baskını gibi doğa olaylarının toplamına verilen isimdir. Afet bir olayın kendisi değil, ortaya çıkan sonuçtur. İki temel faktör üzerinden değerlendirme yapılması gerekmektedir.
- Tehlike bulunması
- Tehlikenin doğuracağı riskler
Afetlerin dışında kalan faktörler
- Kuraklık
- İklim değişikliği
Afetlerin ortak özellikleri
- Ani gelişir
- Büyük bir böklgeyi etkiler
- Gündelik hayatı kesintiye uğratır
Yaşadığımız yerin afet tehlikelerini öğrenerek planlarımızı bu yönde yapmalıyız.Bulunduğumuz yerin deprem tehlike değerini öğrenmeli, hazırlıklarımızı ona göre tamamlamalıyız.
Afet ve acil durum çantası
Afet ve afetlerden sonra ihtiyaaç duyacağımız afet durum çantası çok önemlidir. Kolay ulaşılabilir ve çıkış kapısına yakın bir noktada bulnmalıdır. Nerede ve ne zaman afet oluşaağı bilinmediği için afet çantasını iş yerimizde ve aracımızda da bulundurmalıyız. Çanta içerisinde Çakı, düdük, para, kağıt ve kalem, battaniye, makas ve bant, naylon örtü, radyo, el feneri, ilk yardım çantası, ilaç ve reçeteleri, üç günlük su ve yiyecek, ev hayvanlarının ihtiyaçları, önemli evak fotokopileri bulnmalıdır.
Özel ihtiyaç sahipleri ve ilgi grupları
Engelliler için, varsa engelili kimlik kartı, yedek protezler,ilaçlar ve reçeteleri, bebekler için, ba-ebek maması, çocuk bezi, oyuncak ve çoocuk aktivite çantası, yaşlılar için, tıbbi belgeler, yedek protezler, ilaçlar ve reçeteler olamlıdır. Çanta içerisinde bulunan yüyecek, içecek gibi ürünlerin son kullanma tarihleri ve rutin mazlemeler 6 ayda bir kontrol edilmesi gerekmektedir.
İlk 72 saat
Afet gibi felaket durumlarının ilk dakikalarında acil kurtarma ekipleri gibi tüm kuruluşların acil müdahalesi mümkün değildir. Afet veya felaketlerin ilk dakikalarında tüm afetzedeler tek başlarına mücadele vermek zorundadır. Yapmış olduğunuz hazırlıklar ve bilginiz ekipler size ulaşına kadar hayatta kalmanıza yerdımcı olacaktır. Altın saatler olarak nitelendirilen ilk 72 saat için tüm affetzedeler hazır olmak zorunadır.İlk 72 ssate hazırlık afet ve falaket yaşandıktan sonra ekipllerin gelebilmesi için geçireceğiniz ilk 3 gün yaşanabilecekler için hazırlıklı olması demektir.
Afetve acil durumlara hazırlık
Afet ve felaketler için önceden plan yapmak, kim ne zaman, nerede ve nasıl davranacağına ait durumların belirlenmesidir. Okul çağındaki çocuklar dahil olmak üzere aile bireyleri bir toplantı yaparak aile planı’nın tüm aile bireyleri tarafından en iyi şekilde anlaşılıması ve plana uygun hareket edilmesidir.
Risklerin belirlenmesi ve azaltılması
Afet veya bir deprem sırasında camlar, eşyalar, panolar, dolpalar ve beyaz eşyalar, elektronik eşyalar, kombiler bizlere zarar verebilir. İçerisinde bulunduğumuz yapı veya çevremizde bulunan eşyalar bizler için birer potansiyel tehlike arz etmektedir. Bu nedenle evimizde veya bulunduğumuz çevremizde bizler için potansiyel tehlike oluşturacak riskleri azaltmalıyız. Afet veya felaket sırasında yaşanan ölüm ve yaralanmaların nedenleri yapısal olmayan nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Tehlike avı çalışması
Tehlike avı çalışması yapabilmek için aile bireylerinin tümümün bu eğitim çalışması için hazır olması gerekmektedir. Bu eğitim çalışması sırasında hane içerisindeki tehlikeleri belirleyin, riskleri tespit edin, fazla eşyaları azaltın, yanıcı ve parlayıcı maddeleri tutmayın, afet veya deprem anında yolunuzu kapatacak olan eşyaların yerlerini değiştirin. Eşyalarınızı sallantı veya sarsıntıya karşı sabitleyin. Tehlike avı sırasında güvenli yerleri belirleyin, böylece afet veya deprem sırasında kendinizi koruma altına alabileceğiniz yerleri belirleyerek koruma alanı sayısını artırmış olursunuz.
112 acil çağrı merkezi
Afet, Felaket veya herhangi bir tehlike anında ihtiyaç duyacağımız telefon numaralarını ve bu numaraların nasıl aranması gerektiğini öğrenmektir. Aile üyelerine bu numara veya numaralrın nasıl aranması gerektiğini öğretin.
(1-1-2 acil çağrı) Acil çağrı merkezini aradığınızda,
- Kim olduğunuzu ve hangi telefon numarasından aradığınızı
- Kesin yer ve adres bilgisini
- Olayın tanımını
- Olaydan etkilenenlerin durum ve sayısını mutlaka bildirin.
Bu bilgileri paylaşmadan telefon görüşmesini sonlandırmayın. Çocuklarınız acil durum telefonlarının gereksiz yere aranmaması gerektiğini öğretin.
İletişim
Afet, Felaket veya herhangi bir tehlike anında cep telefonu veya kablo hattına bağlı telefonlar çalışmayabilir. Bu durumda herkes cep telefonları ile yakınlarına ulaşmak isteyeceği için şebekede yoğunluk olacak ve sistemler kilitlenecektir. Gereksiz aramaları ilk 6 saat yapmayarak sistemin güvenliğini tehlikeye sokmayın. Bunun yerine kısa mesaj kullanın.
Afet, Felaket veya herhangi bir tehlike anında okulda bulunan çocuğunuza okuldan kimin alacağını belirleyin. Çocuğunuza bu kişi ile ilgili bir kart oluşturun. Kartın üzerinde iletişim bilgileri, kimin alacağı ve kişinin bir fotoğrafı olmalıdır. Bu kartın hazırlanma amacı, çocuk kaçırma, organ mafyası vb. riskleri önlemektir. Afet, Felaket veya herhangi bir tehlike anında çocuğuna onu okuldan alacak kişi gelene kadar okuldan ayrılmaması gerektiğini hatırlatın.
Toplanma alanları
Afet, Felaket veya herhangi bir tehlike anında aile fertleri ile bulaşacağımız alanları öğrenmeliyiz. Toplanma alanları, panik ve sağlıklı bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla felaketzedelerin tehlikeli bölge dışına çıkartılarak toplanabileceği alanlardır. Sıcak yemek, battaniye gibi malzemelerin dağıtımı bu bölgelerden yapılacaktır.
Deprem
Afet, Felaket veya herhangi bir tehlike anında kendizi kroma altına almak için önceden neler yapacağınızı planlamanız gerekmektedir. Sarsıntı başlar başlamaz ilk önce olabildiğince sakin kalmalı, bina veya kapalı bir alan içerisindeyseniz depremi hisstettiğinizde ayakta durmamalı, balkon, merdiven, asansör gibi yerlere yönelmeyin. Pencerelerden uzak durun. Deprem anında yere çökerek sağlam bir nesnenin yanında durun. Sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanarak ellerinizi başınızın üstünde birleştirin ve salanan nesnelerden korunun. Sarsıntı geçene kadar sallanan nesneleretutunarak sarsıntının geçmesini bekleyin. Deprem anında mutfaktaysanız yanan bir ocak varsa ve gaz kokusunu hissederseniz önce gazı kapatın ve çök, kapan, tutun hareketini yapın. Dışarıdaysanız binalardan, ağaçlardan, üst geçitlerden, köprülerden ve elektrik direklerinden ve tellerden uzak durun.
Deprem sonrası
Artçı depremler sonrasında da deprem sırasında yaptığınız işlemleri yapın. Aartçı sarsıntı olabileceğini göz önünde bulundurun ve her sarsıntı sonrasında çök, kapan, tutun hareketini yapın. Deniz kenarında depreme yakalnırsanız tusinami tehlikesini hatırlayın ve yüksek bir yere çıkın. Sağlık hizmetlerinin aksamaması için ilk yardım eğitimi alın. Olası yangın lara dikkat edin müdahale etmeniz gerekirse plan dahilinde hareket edin.
Elektrik kaynaklı yangınlar, kısadevre, kıvılcım, voltaj kaybı ve aşırı ısınma gibi nedenleden dolayı gerçekleşmekteidir.
Doğalgaz kaynaklı yangın oluşabilmesi için bir sızıntı olması ve bu sızıntının yangına dönüşmesi gerekmektedir.Doğalgaz kaynaklı yangın tesisat arızası, ocağın kendiliğinden sönmesi ve emniyetin olması gibi nedenlerden olmaktadır.
Tüp gaz kaynaklı yangınlar, kaçak olarak imal edilmiş, markasız standart dışı tüpler ve tüpün uzman olamayan kişilerce doldurulması veya takılması yangın riski oluşturmaktadır.
Isıtıcı ve soba kaynaklı yangınlar, bacaların, borularının, ısıtma sitemlerinin yıllık bakımlarının yapılmaması, sobaların temizlenmemesi, hatalı baca inşası neden ile risk oluşturmaktadır.
Petrol ürünleri kaynaklı yangınlar, Benzin, tiner, gaz yağı, ispirto ve boya gibi yanıcı maddeler afet veya deprem sırasında büyük riskler oluşturmaktadır.
Aşındırıcı sıvılar ve zehirli maddeler de yanıcı ve zehirli gaz çıkartması nedeni ile ciddi sorunlar yaşamaktadır.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...