Katarakt, gözdeki doğal lens yapısının bozulmasıdır. Bu bozulma gözün saydamlığının kaybolup bulanık bir hale dönüşmesidir. Hafif bir bulanıklık söz konusu ise ameliyat gereksinimi ertelenebilir. Diğer yandan katarakt cerrahisi korkutucu bir işlem olmamakla beraber, çoğu zaman aynı gün taburcu olunarak evlerinde istirahate çekilen hasta gruplarıdır.
Katarakt Cerrahisi Nedir?
Katarakt cerrahisi için FAKO yöntemi uygulaması yapılmaktadır. Bu yöntemde korneadan 2-3 mm kesi açılarak göziçi lensine FAKO cihazı ile girilir. Bu cihaz yüksek ses dalgaları göndererek lensi parçalar ve atıkları toplar. Bu işlem göz içi lensinin ön kapsül kısmına uygulanır, arka kapsül kısmı korunma altında olmalıdır.
Katarakt, yaşlanmayla ortaya çıkan bir görme bozukluğudur. Yaşlanma ile birlikte insan gözü bu süreçten ciddi bir etkilenme sürecine girer. Görme duyusu zayıflamaya başlar. Diğer taraftan katarakt illaki yaşlı hastalarda görülecek diye bir kural da yoktur. 40 yaş üzeri hemen herkeste bu durum yaşanabilir. Hastalığın başlangıç evreleri rahatsız edici olmamakla birlikte ilerleme safhasında günlük yaşamda ciddi aksaklıklara yol açar.
Katarakt nasıl belirti gösterir?
- Görme kaybı
- Bulanıklık
- Renklerde solukluklar
- Işıklarda dağılma halleri
- Yakın ve uzak görmede sorunlar
- Buğulu görmeler
- Okumada zorluklar
- Çift görmeler
- Görmede yavaş yavaş azalma hissedilmesi
Katarakt hastalığı 60 yaş üstü kişilerde risk teşkil etmesinin yanı sıra şeker hastalarında, göz travmalarında, göz hastalıklarında, genetik faktörler kapsamında, göz ameliyatları sonrasında, kortizonlu ilaçlar kullanımında görülebilir. Eğer çift görmeler, birdenbire ani ışık çakmaları , göz ağrıları ve bitmeyen baş ağrıları yaşanıyorsa katarakt için doktora görünme zamanı gelmiştir. Göz sağlığı ve hastalıkları birimi katarakt kontrolü için başvurulması gereken birimdir.
Katarakt hastalığının önlenmesi için veya hastalığının ilerlemesine dur demek için herhangi bir engelleyici bir yol olmamakla beraber; düzenli bir göz muayenesi yaptırmak doğru bir önlemdir. Diğer yandan ailede katarakt ile ilgili bir geçmiş ise bu kontrol çok daha özen gerektirir. Sağlıklı bir beslenme biçimi içinde olunmalıdır. Güneş ışınlarının etkisi risk oluşturabileceği neden gözlük kullanımı önem taşır. Sigara kullanımı mümkünse bırakılmalıdır. Sigara vücut dokularının çok daha hızlı yaşlanmasını sağlar.
Katarakt teşhisi bir göz doktoru tarafından detaylı yapılacak muayene sonrasında tanısı konur. Hastanın görme problemi belirlenir,ameliyat gerekiyorsa hastanın risk taşıyıp taşımadığına karar verilir. Göz içi basıncının ölçümü ile bir sorun olup olmadığı belirlenir. Hastalığın tanısının konulması ile birlikte ameliyatın gerekliliği üzerinde ayrıntılara inilir.
Katarakt Cerrahisi Süreci
Katarakt ameliyatına hazırlanırken öncelikli olarak yapılması gereken ayrıntılı bir genel göz sağlığı muayenesidir. Engelleyici bir faktör olmaması halinde ameliyat için yol çizilebilir. İşlemin öncesi ve sonrası ile ilgili her detayın hastaya bilgilendirilmesi yapılmalıdır. Katarakt ameliyatında yapılan işlem artık sağlıklı görme yaşanmadığından göz merceğinin çıkarılarak şeffaf yapay bir göz içi merceği konulmasıdır. Bu yeni yapay göz görme işlevini üstlenir. Katarakt ameliyatı ağrısızdır, lokal anestezi yöntemi ile gerçekleşir. İşlem süresi yaklaşık 15 dakikadır. İşlem sonrasında hastanede kalma zorunluluğu taşımaz. Eğer ikinci gözde de katarakt sorunu varsa iyileşme sonrası ikinci göze uygulama yapılabilir. Ameliyat sonrasında hafif batmaların yaşanması normaldir. İyileşme süreci 2 ayı bulabilmektedir.
Katarakt Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süreci evde istirahat halindedir. Gözler güneş ışığı ve parlak ışıklardan korunmalıdır. Bir süre hekim tarafından verilen özel gözlük kullanılır. Göz damlası ve göz siperi kullanımı gerekliliği vardır. Gözün iyileşmesi sürecinde gözde kızarıklıklar ya da bulanık görmeler normaldir.
Katarakt ameliyatı iyileşme sürecinde yorucu aktivitelerden de kaçınılmalıdır. Eğilmeler, gözü yormaya dair tüm aktiviteler, enfeksiyon riski olduğundan su, yüzmek ve jakuzi gibi uzak durulmalıdır. Toz ve kirden korunulmalıdır. Katarakt ameliyatı yapan cerrahın işlem öncesi ve sonrası tüm komplikasyonlar hakkında hastayı bilgilendirmesi gerekmektedir. Her cerrahi işlem bir komplikasyon riski taşır. Günümüz şartlarında katarakt ameliyatları son derece sorunsuz ve başarılı sonuçlanmaktadır.
Katarakt cerrahisi ameliyatında işlemi yapan cerrah doktorun deneyimi son derece önem taşır. Aynı şekilde yapılan ameliyathanenin donanımı, cihazların modernliği ve yeterliliği, kullanılacak merceğin kalitesi ameliyatın başarısını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Kalitesiz bir merceğin kullanılması demek ameliyat sonrasında ciddi komplikasyonların oluşumu demektir.
Katarakt cerrahisi en fazla 15-20 dakika sürer ancak hastanın durumunun kontrolü için birkaç saat müşahede altında tutulması gereklidir. Sonrasında evde dinlenmesi uygun görülür. Bu dinlenme sürecinde kullanılması gereken ilaçlar ve talimatlara uymalar neticesinde iyileşme dönemi çok daha hızlı ve sağlıklı olacaktır. İyileşme sürecinde gözün bulanık ya da sapmalı görme halleri normaldir. Bu durum gittikçe düzelecektir. Var Olan kızarıklık ya da kanlanma da aynı şekilde iyileşecektir. Bazen de gözde kuruluk ve tahriş gibi hisler yaşanabilir. Bunlar da geçicidir. Herhangi bir olumsuz gelişme mutlaka doktora bildirilmelidir.
Katarakt Cerrahisi kimler yaptırabilir veya yaptıramaz?
Katarakt sorunu ilaçla tedavi edilemez, dolayısıyla cerrahi müdahale gerektirir. Görme açısından kalite düştüğünde cerrahi işlem kaçınılmaz olur. Yapılmazsa katarakt göz içinde dağılma yaşayarak körlüğe kadar gider. Katarakt bazen doğuştan da oluşabilir ki bu durum ameliyat gerekliliği demektir. Katarakt cerrahisi uygun koşulların olduğu durumlarda herkese uygulanabilir.
Katarakt cerrahi işleminden sonra tekrar oluşum söz konusu değildir. Cerrahi işlem gerekliliğinde her iki gözde de gereksinim varsa her zaman önerilen farklı zaman dilimlerinde cerrahinin uygulanmasıdır.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...